Az egészséges táplálkozás egyik gyakran hangoztatott szabálya: fogyasszunk mértékkel..
Jó hír az, hogy ez a szabály zöldségekre nem vonatkozik. Ezek tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, káros hatásuk szinte nem létezik. A gyümölcsökkel azonban egy kicsit vigyázni kell, hiszen némelyiknek magas a cukortartalma, amely bár fruktóz, a vércukor szintet ugyanúgy megemeli – tehát moderáljuk a mennyiségüket!..
Ideális az lenne, ha naponta öt adag gyümölcsöt, illetve zöldséget fogyasztanánk. Rendszeres zöldség és gyümölcs fogyasztással csökkenthetjük pl. szív-érrendszeri betegségek, rák kialakulásának kockázatát. Friss zöldség és gyümölcs fogyasztása az optimális, a mélyfagyasztott termékek talán még egészségesebbek, hiszen a szüretelésük után 1-2 órán belül fagyasztják őket.
Friss zöldséget és gyümölcsöt vásárolni igazán nem nehéz, szinte minden sarkon van egy zöldséges. A legnagyobb gond az lehet, hogy valóban be tudjuk iktatni napjainkba napi öt adag fogyasztását. Ehhez néhány tipp:
- reggelire: fogyasszunk müzlit banánnal, vagy natur joghurtot friss gyümölcsökkel. Ehetünk vajas kenyeret uborkával, paradicsommal. Gyerekeknek készítsünk tejes gyümölcs turmixot!
- tízóraira, uzsonnára: keksz, (vagy egy sokadik kávé) helyett együnk inkább gyümölcsöt. Banán, egy-egy alma vagy körte munkahelyen és iskolában is könnyen fogyasztható. Vagy nassoljunk aszalt gyümölcs és mogyoró keveréken! Téli napokon készítsünk forró almalevet!
- ebéd és vacsora: köretként fogyasszunk rendszeresen salátát, párolt zöldséget - együnk zöldséglevest, főzeléket vagy desszertként gyümölcsös süteményt.
- gazdagítsuk ételeinket friss gyümölcsökkel és zöldségekkel: pl. tésztaszósz készítésénél, vagy pizza feltéteként!
- ne feledkezzünk meg a hüvelyesekről: bab, lencse, szójabab salátaként, levesként, köretként könnyen elkészíthetők.
- minden nap együnk nyers zöldségeket és gyümölcsöket – a főzéssel sok vitamin elvész és molekula átalakul (az enzim feloldódás kimondottan jót tesz pl. paradicsom esetében, de más zöldségek és főleg gyümölcsök egészségesebbek nyersen).
- igyunk rendszeresen frissen préselt gyümölcs és zöldség leveket – ezzel méregtelenítjük a szervezetünket.
Néhány vásárlással kapcsolatos tipp:
- ajánlatos a szezonnak megfelelő gyümölcsöket és zöldségeket vásárolni, még ideálisabb esetben biot, és lehetőleg olyat, ami “nem a világ végéről” érkezik hozzánk
- konzervekből, mélyfagyasztott termékekből nagyobb adagot vehetünk, ezzel a napi beszerzés terhe csökkenthető.
Ne feledjük, hogy a rendszeres zöldség és gyümölcsfogyasztás az egészséges táplálkozás csupán egyik alapköve.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Utolsó kommentek